Dagens recept

E-nummerfri julskinka från Ridderheims

E-nummerfritt på julbordet

E-nummerfri julskinka från Ridderheims

Jag har fått hem en e-nummerfri Jokkmokksjulskinka från Lappland från Ridderheims och deras Lilla Saluhallen-sortiment för att testa. Vanligtvis brukar jag köpa vanlig rimmad skinka och ugnssteka den innan den griljeras, men den här skinkan är både färdigkokt och ligger i sitt eget spad, samt är helt e-nummerfri.

Och e-nummerfritt borde sälja som smör i dessa dagar då hetsjakten på e-nummer gärna drivs i olika tidningar. Sen är det ju faktiskt så att vissa e-nummer är helt naturliga som till exempel askorbinsyra (c-vitamin) och natriumbensoat – ett konserveringsmedel som finns helt naturligt i exempelvis lingon och hjortron.

Det enda jag behöver göra med min skinka är att griljera den - och här kör jag på ett säkert kort - en senapsgriljering med kryddnejlikor som garnering. Skinkan är producerad av Jokkmokks Korv & Rökeri och innehåller förutom skinka i helvara, cikoriarotfiber, acerolakörsbär, druvsocker och kryddor.

Efter att ha provsmakat en bit kan jag inte påstå att jag känner någon skillnad mot »vanlig« skinka. Den är saftig och mör och smakar precis som man vill att julskinka ska smaka, möjligtvis är den något mindre rosa än vad jag är van vid, men inte så jag reagerar på det. Jag kan helt klart rekommendera skinkan! Och nu väntar jag bara på att den ska bli ekologisk också, men jag gillar att Ridderheims har börjat satsa på att få bort onödiga tillsatser.

Skriv en kommentar

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.