Dagens recept

Braun Sommelier kaffebryggare – en test

Praktisk kaffebryggare

Braun Sommelier kaffebryggare

Bryggkaffe dricker jag på jobbet – hemma är det antingen en god espressino/maracchino/cortado/mezzo eller vad man nu väljer att kalla ”dubbel espresso med lika mycket mjölk”, eller en vanlig pressokaffe om det inte ska vara så lyxigt. Nu har jag testat en ”vanlig” kaffebryggare för att se om den kan matcha mina kaffevanor.

Efter att ha packat upp bryggaren ur förpackningen blötlägger jag det medföljande Britafiltret som ska motverka kalkavlagringar och ge en renare smak på kaffet. Dessutom provar jag om jag kan lista ut hur allt funkar – en kaffebryggare brukar ju inte vara så besvärlig att förstå sig på. Filterhållaren svängs ut med en enkel knapptryckning och luckan till vattenmagasinet är lätt att öppna. Däremot går jag först bet på att öppna termoskannans lock. Men det är inte svårt bara man tittar på instruktionsbilderna, jag är bara inte van vid locket.

Utseendet på bryggaren får helt klart godkänt, borstad metall och svart – den matchar min vattenkokare från Siemens (Porsche design) tillräckligt väl för att bli placerad bredvid den på köksbänken.

Bryggaren rymmer 10 koppar, har dropstop, automatisk avstängning efter ca 15 minuter, brygger kaffet snabbt (ca 1 minut per kopp) direkt ner i en termoskanna som håller värmen flera timmar, och det är nog det som jag gillar bäst med hela bryggaren. Man slipper varmhållningen som så många andra kaffebryggare har, och vi vet väl alla hur beskt och surt kaffet smakar när det har varit i kannan på varmhållning i närmare en timme – urk.

Jag är lite undrande till hur mycket Brita-filtret egentligen gör för smaken, och kommer man att orka byta det varannan månad, det känns som en dyr affär… Personligen tror jag att största smakupplevelsen kommer av att kaffet är nymalet och av god kvalitet/rostning för att man ska få en så angenäm smakupplevelse som möjligt.

Vad är då negativt? Den borstade metallen får lätt och snabbt fula vattenfläckar - det gäller att vara ordentlig och torka torrt så är det inga problem. Och som alltid med termoskannor tycker jag att kaffelukten biter sig fast på insidan kannan med en gång, och i och med att öppningen inte är jättestor bör det medföra att det blir lite krångligt att diska… Locket till kannan går inte att skruva åt, så det är ju ingen kanna man vågar ha med sig på utflykt eller picknick, men till långfikat hemma duger den alldeles utmärkt.

Vad skulle kunna göra bryggaren ännu bättre? Personligen känner jag att en inbyggd timerfunktion skulle förgylla mina mornar i framtiden. Det finns väl inget härligare än att vakna upp till doften av nybryggt kaffe?

Skriv en kommentar

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.