Dagens recept

Arkiv för februari 2008

Pasta med musslor

Skaldjur i tomatsås

Pasta med musslor

Jag gillar musslor i olika varianter, men är inte så bra på att laga till dem. Jag tycker det känns lite läskigt att man ska hålla reda på om de ska vara öppna eller stängda. Jag hittade en burk vongolemusslor i en liten delikatessaffär. Den stod länge i kylskåpet innan jag kunde bestämma mig för vad jag skulle göra med den. Till slut blev det en egen variant på Vongolepasta som blev riktigt god.

Riven äppelkaka

Saftig kaka

Riven äppelkaka

Äppelkaka kan jag inte få nog av. Och det är så roligt att det finns hur många varianter som helst på denna goda efterrätt/kaka. Den här är ett mellanting mellan paj och kaka, som dessutom kan göras extra god med 50 gram riven mandelmassa i fyllningen.

Örtbakad sej

Sprött örttäcke på vit fisk

Örtbakad sej

Det händer inte så ofta att jag använder vit fisk i matlagning, jag brukar mest använda lax. Men jag försöker bli bättre och bättre på det. Idag hittade jag en förpackning med sejfiléer i frysen. Och lite frysta örter. Sprödbakad fisk (ni vet sån där färdig från Findus som man bara stoppar in i ugnen ett tag) är annars en stor favorit, och nu lyckades jag göra något liknande själv. Åtminstone på ovansidan.

Pasta med svampsås

Sås för kalla dagar

Pasta med svampsås

När jag tänker på vegetarisk pasta, får jag upp en bild innanför näthinnan på frästa grönsaker i tomatsås. Men man glömmer ofta att svamp också är vegetariskt. En väldigt trevlig matsvamp är shiitake som ofta används i japansk matlagning, men varför inte i italiensk också?! Shiitakens största fördel är att den inte innehåller så mycket vatten, och får snabbt fin färg och god smak när man steker den. Prova gärna att byta ut den mot Portabella eller champinjon. Konjak kan uteslutas ur rätten, men då är det bra att tillsätta lite svampbuljong eller -fond för mer smak.

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.