Dagens recept

Arkiv för november 2007

Banankaka med choklad

God mjuk kaka

Banankaka med choklad

När jag bakar mjuka kakor håller jag mig oftast till ett fåtal olika recept. Ett som jag återkommer till med jämna mellanrum är det här på banankaka. Perfekt när man har några halvbruna bananer som man inte vill äta upp. Den här gången hade jag i lite krossad choklad för att ytterligare förhöja smakupplevelsen.

Snabbgjord kräftsoppa

Mättande och krämig

Snabbgjord kräftsoppa

Soppa hör den kalla årstiden till. Det är värmande och gott. En mättande och krämig skaldjurssoppa kan man servera både till vardags men även lite finare middagsbjudning. Om man väljer att servera den som förrätt, räcker den nog till ungefär 10-12 portioner.

Man kan med fördel byta ut kräftosten mot räkost, och likaså kräftstjärtarna mot räkor.

Hemmagjorda potatischips

Snabbgjort snacks

Hemmagjorda potatischips

Chips är ju inte världens nyttigaste snacks, men väldigt gott emellanåt. Idag var jag sugen på chips, men tyckte att det kändes onödigt att åka till affären, för jag vet ju att det egentligen räcker med några nävar för att stilla begäret - inte en hel påse. Jag kom ihåg att jag någonstans för ett halvår sedan hade läst om hur man gör egna chips i micron, men jag kom inte ihåg var jag hade sett det. Efter lite testande kom jag på knepet.

Jag vet att man kan göra en lite större sats enkelt i ugnen på en plåt, men är man bara lite sugen, så räcker en stor potatis långt. Genom att göra själv är jag övertygad om att det blir nyttigare än att köpa färdiga chips. Potatissmaken framträder även tydligare, och det är ju garanterat färskt! Jag använde mig av en fast potatissort - Asterix.

Glögg

Gör din egen dunderdricka

Nu är det hög tid att sätta din egen glögg. Det är inte svårt, men det gäller att vara ute i god tid. Det tar nämligen minst 3 veckor för den att jäsa, men börja nu och den är klar lagom till Lucia. Och se till att ha en ren 10-liters hink till hands. Och några fina flaskor att hälla upp glöggen i när den är klar. Den kan sparas i några år, och blir bara godare med tiden.

Vinnare i Bananjaktstävlingen

Lottningen avgjord

Förra veckan ordnade vi en enkel tävling där man kunde vinna en fin Djungelbokenpremie. Och nu är vinnaren utsedd.

Kapteinens Fylte Rødspette från Findus

Praktiskt fiskpaket

Kapteinens Fylte Rødspette från Findus

Kapteinens Fylte Rødspette med Reke- og Champignonsaus verkar vara en norsk anrättning. Den består av fryst rödspätta med räk- och champinjonsås, överdragen med ett krispigt paneringstäcke. Det är en smart allt-i-ett rätt, så när som på att man behöver koka potatis eller ris själv till.

Vinn ett fint Bananjaktenpris

Var med och tävla

Inför Disneys släpp av Djungelboken på DVD den 17 oktober 2007 ordnas Baloos Bananjakt som Dagens Recept har varit med och sponsrat.

Nu har du chansen att vinna en fin Djungelbokenpremie. Allt du behöver göra är att maila oss på bananjakten@dagensrecept.com senast fredagen den 16 november 2007.

Pasta med fetaostfyllda kycklingfärsbiffar

I stället för nötfärs

Pasta med fetaostfyllda kycklingfärsbiffar

När jag ska göra pasta med biffar i sås, använder jag oftast nöt- eller blandfärs. Men jag gillar Kycklingfärsen från Kronfågel. Den är mjuk och smidig att använda, man behöver inte ha ägg som bindemedel, och biffarna blir möra. Nackdelen är att det är lite kladdigare att använda, och att man måste vara noga med att biffarna är helt genomstekta. Dessutom är förpackningarnaa inte större än 350 gram, vilket är i minsta laget till 4 portioner.

Naturligtvis går det bra att byta ut kycklingfärsen mot nötfärs i receptet, men då rekommenderar jag att även byta ut kycklingfonden mot kalvfond.

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.