Dagens recept

Arkiv för mars 2007

Korvgryta med grönsaker och pasta

Nyttigheter i pastagrytan

Korvgryta med grönsaker och pasta

Ibland kommer man hem från jobbet och vet inte riktigt vad man ska hitta på annat än att det ska gå snabbt. Idag var en sån dag. Jag tittade i kylen, frysen och skafferiet och plockade ihop lite ingredienser. Det kändes skönt att komma bort lite från pasta med tomatsås och pasta med pesto-träsket. Här får man i sig mycket nyttiga grönsaker och får samtidigt tre korvar att räcka till många. Jag kan tänka mig att tillsätta lite paprika eller tomat i rätten nästa gång, så slipper man göra sallad till. Väldigt praktiskt med allt-i-ett.

Potatisgratäng med salami och persika

Smart allt-i-ett gratäng med spännande smakbrytning

Potatisgratäng med salami och persika

Jag gillar rätter som görs i ugnen. Det blir inget matos och jag inbillar mig att man sparar en del disk. Dessutom är det lätt att göra lite större omgångar med mat så att man kan bjuda många eller frysa in resterna. I originalreceptet ska man även ha grillade paprikor, antingen på burk eller egengrillade. Det funkar även utan om det är svårt att få tag på.

Risotto med ugnsstekt kalkonfilé och basilikasås

Mättande men inte så fett

Risotto med ugnsstekt kalkonfilé och basilikasås

Risotto är god och billig mat. Det är lätt att variera med olika ingredienser eller tillbehör. Jag tycker att risotto är en perfekt bjudmat, då det är lätt att göra stora satser. Det är gott att vända ner lite bladspenat eller soltorkade tomater i risotton också om man vill ha lite variation. Kalkonfilén går bra att byta ut mot fläskfilé eller kyckling. Eller varför inte oxfilé?

Kycklinggryta med mango chutney

Exotisk smak i botten

Kycklinggryta med mango chutney

Mango chutney är nånting som jag köper hem en burk av då och då, och bara använder upp en bråkdel innan den blir för gammal. Det passar jättebra till kyckling, kalkon och fläskfilé, eller varför inte testa till en god dessertost? I det här receptet som man dessutom kan dubbla utan problem går det åt en del, vilket kan vara bra när man behöver göra slut på en burk. Välj själv styrkan på chutneyn. Det finns olika hetta. Själv föredrar jag den mildaste varianten. Det här är en snabblagad gryta där det passar lika bra att byta ut kycklingen mot kalkon eller just fläskfilé beroende på vad man har hemma. Funkar bra som bjudrätt.

Fläskfilé afrikana

80-talsnostalgi med mycket smak

Fläskfilé afrikana

Med jämna mellanrum brukar jag bli nostalgisk över min ungdom, både musikmässigt, men framför allt kan jag längta efter typiska rätter från tonåren. Fläskfilé kan ofta bli torrt, tråkigt och ganska smaklöst, men med den här rätten och med smakrika saftiga tillbehör är det inga problem. Har man andra frukter hemma som man gillar går det alldeles utmärkt att ta dem också – till exempel kiwi i tunna skivor – eller varför inte byta ut jordnötterna mot cashewnötter.

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.