Dagens recept

Arkiv för januari 2007

Hasselbackspotatis

Gott potatistillbehör till kött eller fågel

Hasselbackspotatis

Vid festliga tillfällen är Hasselbackspotatis ett klassiskt tillbehör att bjuda på till kött. Namnet Hasselbackspotatis kommer ursprungligen från anrika Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Restaurangen hade sin storhetstid på andra halvan av 1800-talet fram till andra världskriget och rätten var en av restaurangens specialiteter.

Ugnsstekta grönsaker

Färgsprakande grönsaker

Ugnsstekta grönsaker

Till vissa kötträtter känns det fel med vanlig kall blandsallad. Men bara kött och potatis och sås kan kännas lite väl torftigt ibland. Då brukar det vara gott med ugnssteka grönsaker. Titta vad du har i svalen och frysen och få till en riktigt färgsprakande och god blandning.

Risotto med oliver

Krämigt italienskt

Risotto med oliver

Risotto är god och billig mat. Det är lätt att variera med olika ingredienser eller tillbehör. Jag tycker att risotto är en perfekt bjudmat, då det är lätt att göra stora satser. Hemligheten med en god risotto är annars att röra ofta. Och späda med vätska då och då. Det är gott att vända ner lite bladspenat eller soltorkade tomater i risotton också om man vill ha lite variation.

Trattkantarellsås

Det bästa från höstskogen

Trattkantarellsås

Med hjälp av torkad svamp kan man njuta året om. Jag är personligen inte helt förtjust i trattkantareller på burk, utan föredrar dem färska eller torkade. Nu kan man ju till och med köpa torkade trattkantareller på Ikea (!), i deras Montera och Dinera-avdelningar som numera finns på en del varuhus. Till en god kötträtt är det alltid lika gott med trattisar. Antingen stekta eller i såsform. Här kommer ett enkelt och snabbgjort recept på en god sås.

Milkshake med banan och sharonfrukt

Gott mellanmål eller efterrätt

Milkshake med banan och sharonfrukt

I mina försök att få i mig mer c-vitamin finns det numera alltid frukt hemma. Sharonfrukt är väl inget som vi köper särskilt ofta, men nu var det bra pris, och det är ju en söt och enkel frukt att äta. Men som vanligt tycker jag att det är lite tråkigt att bara äta frukt rakt upp och ner. Så fastän det är mitt i vintern (det är ju inte så kallt), så fick det bli en mellanmålsmilkshake. Utan tillsatt socker blir det lagom sött, och man känner tydligt de olika fruktsmakerna. Mellanmål eller efterrätt spelar ingen roll.

Nudlar med kyckling och grönsaker

Asiatisk wok

Nudlar med kyckling och grönsaker

Nudlar är så mycket mer än de där hemska snabbnudlarna med smaksatt buljong – 3 för 10 kronor – som jag brukade köpa som fattig student. Det är mycket godare att försöka efterlikna wokställena själv istället. Vill man inte ha så stark mat utesluter man helt enkelt chilifrukten, eller ersätter den med valfri mängd av den torkade varianten Red Hot Chili Pepper. Vanliga äggnudlar eller fullkornsnudlar spelar inte heller någon roll. Fullkornsnudlarna smakar lite mer, och känns ju i ärlighetens namn lite nyttigare också med hela 58 procent fullkorn. Gott är det, och billigt, och ett väldigt praktiskt sätt att göra slut på enstaka grönsaker på. Äger du ingen wok går det bra med en vanlig stekpanna också.

Pasta med älgskav och trattkantareller

Med smak från svenska skogar

Pasta med älgskav och trattkantareller

Älgskav, renskav och viltskav är bra mat att ha i frysen då det håller länge och är magert och snabblagat kött. Älgskav funkar både som vardagsmat och som bjudmat och man kan lätt variera tillbehören. Både potatis och pasta funkar alldeles utmärkt har jag kommit på. Alla recept som innehåller något av ovanstående funkar bra att variera med de olika skaverna (heter det så?), så man får variation. Älgskav känns väl egentligen mest som en hösträtt, men jag tycker att man kan äta det året om.

Rött råris från Renée Voltaire

Nyttigt råris med spännande färg

Rött råris från Renée Voltaire

Jag har hört talas om Renée Voltaire i tidigare sammanhang främst från kokboken hon gjorde ihop med sin syster Lotta – Systrarna Voltaires kokbok. När jag var inne i en kaffe- och tebutik som dessutom sålde delikatesser och annat stötte jag på hennes nya matserie. Jag hade lite problem att välja vad jag skulle köpa med mig, men fastnade till slut för Rött råris.

Fisk med gräslök och rökt skinka

Smakrik fisk som nästan lagar sig själv

Fisk med gräslök och rökt skinka

Fiskgratänger är väldigt praktisk mat. Minimal arbetsinsats och sen sköter den sig mer eller mindre själv i ugnen. Fördelen är också att man kan kombinera ihop så många olika goda smaker i en och samma form. Och tillbehören går ju också de enkelt att variera. Potatis, ris, pasta eller bara grönsaker. Fiskgratäng är bra både som bjudmat och perfekt vardagsmat. Alltid lika gott.

Köttbullar med julsmak

Barndomens julköttbullar

Köttbullar med julsmak

Just på jul tycker jag att traditioner är extra viktiga. Och köttbullar är något av det viktigaste på julbordet, trots att man äter det året om. Men just julköttbullarna ska vara extra små och smaksatta med ansjovis. Ansjovis, undrar ni kanske? Men faktum är att det smakar inte fisk, utan köttbullarna får bara en god sälta från finhackad ansjovis och spad.

Nu har är ju julen precis över för den här gången, men till nästa jul finns receptet i alla fall tryggt publicerat :)

Jag tycker att det är svårt att få till köttbullar på ett bra sätt. Jag följer aldrig några uttalade recept, och konsistensen och smaken brukar variera lite grann. Men ungefär så här gjorde jag årets julköttbullar.

Janssons frestelse

Ett måste på julbordet

Janssons frestelse

Janssons frestelse är ett måste på mitt julbord. Självklart blir det godast att göra den själv. Särskilt nyttigt är det väl inte, men å andra sidan är det bara jul en gång om året. För att göra gratängen lite mindre fet funkar det att blanda grädde och mjölk. Det är inte svårt, bara lite småjobbiga förberedelser, men med en matberedare går det snabbt. Jag tycker inte att salt och peppar behövs i den här rätten, men det kan var och en känna efter själv.

Nu har är ju julen precis över för den här gången, men till nästa jul finns receptet i alla fall tryggt publicerat :) Och just Janssons frestelse funkar faktiskt att äta året om. Det är en klassisk vickningsrätt att ta till på kvällskvisten ihop med en öl.

Griljerad julskinka

Som julskinka ska smaka

Griljerad julskinka

Just på jul tycker jag att traditioner är extra viktiga. Men nu för tiden kan man till och med köpa färdigskivad griljerad och kokt julskinka. Inget ont om den, den brukar smaka bra, men det blir så dyrt att äta sån skinka jämfört med att göra julskinkan själv. För att inte glömma av traditionerna bestämde jag mig för att göra julskinka efter mammas recept. Ugnsstekt, inte kokt. Och senapsgriljerad. Precis som det alltid har varit.

Nu har är ju julen precis över för den här gången, men till nästa jul finns receptet i alla fall tryggt publicerat :)

Fiskgratäng med grekiska smaker

Fetaost, oliver och tomat

Fiskgratäng med grekiska smaker

Med fiskfiléer i frysen, går det bra att varje dag i veckan äta fisk. Nu kanske man inte ska ta i, men åtminstone en gång i veckan bör fisk vara en huvudingrediens. Gott, magert och nyttigt. Jag brukar föredra lax, men har på senare tid fått upp ögonen för hoki som ett lite roligare och mer miljövänligt alternativ till torsk. Den här gratängen för tankarna ner till Grekland och den goda maten som finns där. Fetaost, oliver, oregano. Testa gärna att ha i lite finstrimlad rödlök, så blir kompositionen så grekisk den kan bli.

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.