Dagens recept

Arkiv för december 2006

Lax med ingefära, lime och vitlök

Lax med asiatisk smak

Lax med ingefära, lime och vitlök

Det här är en enkel och smakrik laxrätt som jag har hittat på några olika matsajter. Eftersom ingefära lätt kan dominera smaken lite väl mycket har jag valt att ta lite mindre av det än vad recepten jag har sett rekommenderar. Nästa gång tänkte jag också testa att använda kokosmjölk istället för grädde, och prova att kombinera med nudlar istället för ris för att få en mer asiatisk känsla på hela rätten.

Genom att ta steka många olika sorters grönsaker och svamp till fisken får jag lite olika smak varje gång jag gör det här. Och det känns dessutom nyttigare. Jag tycker att det funkar bra både som vardagsmat och bjudmat.

Rött råris med aubergine

Nyttig röd vegetarisk rätt

Rött råris med aubergine

Ibland får man för sig att vara lite nyttig. Och lite mer vegetariskt inriktad. Jag har hittat ett recept som funkar både på buffébordet eller som ett gott och nyttigt tillbehör till exempelvis kyckling eller fisk.

Fräsch fruktsallad

Söt och nyttig sallad

Fräsch fruktsallad

I vanliga fall är jag väldigt dålig på att äta frukt, men nu på vintern och i förkylningstider är det extra viktigt att man får i sig c-vitaminer. På något konstigt sätt känns det enklare att äta frukt i småbitar, skalad och klar än att ta ett äpple från fruktskålen.

Självklart går det bra att variera frukten. Annat som är gott att ha i är vindruvor, ananas på burk, russin, kokosflingor, rostade solroskärnor, cashewnötter, pinjenötter, jordubbar med mera. Allt efter säsong och tillgång.

Pepparkaksgrissini med parmesan

Gott till glöggen

Pepparkaksgrissini med parmesan

Pepparkakor och ost är ju allmänt gott. Varför inte göra egna pepparkaksstänger toppade med riven parmesanost? Blanda Italien och Sverige så här i adventstider. Och vill man vara extra duktig går det ju naturligtvis bra att göra sin egen pepparkaksdeg. Men det tar ju något längre tid. En hemmasatt deg bör vila minimum ett dygn, gärna upp till en vecka. Å andra sidan håller den länge i kylen.

Kristyr eller glasyr för garnering

Söt garnering i juletid

Kristyr eller glasyr för garnering

Ingen jul utan pepparkakor. Och framför allt inga julpepparkakor utan glasyr. Oavsett om det är små pepparkakor eller stora pepparkakshus, eller till och med grishuvuden som ska garneras, så kommer här ett väldigt enkelt recept. Om man vill ha annan färg än vitt, är det bara att tillsätta någon till några droppar röd eller grön hushållsfärg.

Jag har även sett andra recept på kristyr med både ättikssprit och pressad citron, men till det här receptet har man nog nästan alltid ingredienserna hemma.

Lussekatter eller saffransbröd

Ett måste på Lucias frukostbricka

Lussekatter eller saffransbröd

Jag älskar julen. Det är i stort sett enda gången på året som jag bakar. Minst två omgångar lussekatter brukar det bli varje år. Jag brukar variera mig lite, men här är en gammal favorit. Lussekatter är ett måste från allra senast första advent. Minst en om dagen är vad jag rekommenderar. Många hävdar att man måste ha kesella i degen för att få lussekatterna saftiga. Jag tycker att det funkar bra med en fuktig handduk att jäsa degen under.

Snabbgjord tortillapizza

Enkelt och gott

Snabbgjord tortillapizza

Pizza brukar vara en ständigt återkommande rätt hos oss. Nu har jag fått nys och tips om ett nytt recept. I stället för pizzadeg så använder man tortillabröd. Fyllningen blandar man bara ihop själv och brer på. Max 10 minuter i ugnen är det som behövs för en verkligt knaprig pizza. Vill man inte ha det som middag, funkar det bra att dela i kvartar eller ännu mindre och servera som tilltugg, eller på buffébordet.

Pastagratäng med bacon, grönsaker och pesto

Många smaker i ugnsform

Pastagratäng med bacon, grönsaker och pesto

Gratänger är väldigt bra mat. Man kan göra stora satser och mycket sköter sig självt. De blir dessutom godare om de får stå nån dag och dra åt sig smakerna. Pastagratänger är också väldigt praktiska just för att det blir extra gott att blanda olika pastasorter – bra när man har fyra öppnade förpackningar, och att man tittar i kylen och frysen vad som finns. Det behövs ju inte särskilt mycket av nånting.

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.