Dagens recept

Arkiv för september 2006

Lövbiffpanna med senap och pepparrot

Klassiska svenska smaker

Lövbiffpanna med senap och pepparrot

Arla har kommit med en nyhet som heter Arla Köket Panna och finns i tre olika smaker. Jag testade pepparrotspannan med lyckat resultat. Det enda jag har emot pepparrotspannan är att det är ganska mesig smak. Nästa gång tar jag nog vanlig matlagningsgrädde och smaksätter med grovkorning senap och pepparrot efter eget huvud. Lövbiff kan ofta bli skosuletorr och tråkig, men för en gångs skull har jag lyckats få till en saftig rätt.

Örtmarinerad hälleflundra med baconost

Fisk med mycket smak

Örtmarinerad hälleflundra med baconost

Hälleflundra är en god fisk som jag inte köper särskilt ofta, men när den väl hamnar i kylen är det kul att göra något annorlunda. Örter, senap, citron och lime sätter sin prägel på fisken. Och baconosten blir ett gott komplement. Rätten går lika bra att göra med rödspätta, och det enda man behöver tänka på då, är att stektiden förkortas något.

Hällbröd från Härjedalsbröd

Mellan knäckebröd och tunnbröd

Hällbröd från Härjedalsbröd

Till mat är det både gott och trevligt att servera bröd. Mjukt eller hårt spelar ingen roll, men hårt bröd har ju lite längre hållbarhet. Vanligt knäckebröd brukar ofta vara lite tråkigt, och tunnbröd bara faller sönder i små bitar.

Pasta Carbonara

Som jag gör den

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara - kolarhustruns pasta – är en av de få pastarätter som jag anser att man bör äta med en gång den är tillagad. Helst ska man blanda till hela rätten vid bordet, men om man väntar några minuter är det inte hela världen...

Letar man runt på nätet och i olika kokböcker finns det otroligt många sätt att tillaga den här rätten på, men så här brukar jag göra. Och ska man vara riktigt noga är det bog- eller sidfläsk som ska användas, inte bacon.

Pasta med kycklingfärssås

Pastasås på nytt sätt

Pasta med kycklingfärssås

Jag har kommit på att kycklingfärs går att använda till nästan allt som man använder vanlig köttfärs till. För att få lite mer variation på pasta med köttfärssås, presenterar jag här en snabbvariant som är enkel att tilllaga. Dessutom innehåller kycklingfärs mindre fett än nötfärs och fläskfärs. Tänk bara på att låta kycklingen bli väl genomstekt så du slipper salmonella och andra tråkiga bakteriesjukdomar. Vill du äta vegetariskt, testa att byta ut kycklingfärsen mot quorn.

Råstekt potatis

Istället för pommes frites

Råstekt potatis

Råstekt potatis känns väl egentligen ganska mycket vägkrog/arbetarmat, men det är ju riktigt gott. Det är väl inte det mest fettsnåla potatisalternativet som finns, men så länge du inte äter råstekt potatis 5 dagar i veckan är det väl ingen fara. Vanligast är ju att servera någon form av kött till, exempelvis korv eller stekt ägg, eller varför inte en stekt köttbit, men prova gärna stekt fisk – funkar jättebra.

Citronmarinerad kyckling i tomatsås med broccoli

Nyttig smakrik fågel

Citronmarinerad kyckling i tomatsås med broccoli

Kyckling är en bra ingrediens som man kan ha till mycket. Jag gillar att den lätt tar åt sig smak, så att marinera kycklingen en stund innan man tillagar den, brukar alltid förhöja smaken. Ofta blir den mörare och saftigare då också. Den här rätten går lika bra att servera till ris, eller varför inte testa pasta, eller quinoa.

Pasta med lax och spenat i vitvinssås

Många variationsmöjligheter

Pasta med lax och spenat i vitvinssås

En ingrediens som jag alltid ser till att ha hemma i frysen, är styckfrysta laxfiléer. De tinar upp på några timmar i kylen, och kan stekas hela eller i bitar. Lax och pasta går väldigt bra ihop. Spenat och lax är en lyckad kombination, och vill du inte äta pasta till, går det alldeles utmärkt med potatis eller ris.

Gillar du inte spenat, funkar det att byta ut mot andra grönsaker, och är det så att laxen inte faller en i smaken - byt ut mot räkor - men dessa ska inte tillsättas förrän precis i slutet. Om räkor kokas blir de nämligen sega. De ska bara värmas.

Chutney med rödlök

Gott till kött och kyckling

Chutney med rödlök

När det gäller chutney finns det så mycket mer än den mest välkända – Mango chutney. Rödlökschutney är väldigt gott, särskilt till kyckling, nötkött, kalkon eller anka. Dessutom är det väldigt lätt att göra, och näst intill sköter sig själv.

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.