Dagens recept

Arkiv för augusti 2006

Gratinerade paprikor med köttfärs och fetaost

Grekisk inspiration

Gratinerade paprikor med köttfärs och fetaost

Det verkar som om jag har kommit in i en grekisk period i mitt matlagningsliv. När jag äter ute på grekiska restauranger brukar det ofta sluta med att jag tar gemista, som är ris- och köttfärsfyllda paprikor med stekt potatis och tsatsiki. Inspirerad av detta bestämde jag mig för att göra min egna lite enklare variant.

Jag struntade i att blanda ner ris i köttfärsröran, och orkade inte ställa mig och råsteka potatis i tunna skivor. Istället ugnsstekte jag coops barbequepotatis som har ett vackert rutmönster och en god kryddning. Färdiga kalla såser i mataffärerna brukar jag vara skeptisk till, så egen tsatsiki blev det i alla fall. Testa att servera paprikorna till ris och med en tomatsås för variation (och kanske lite nyttigare rätt.

Tsatsiki

God grekisk sås

Tsatsiki

Tsatsiki är en god grekisk yogurtsås, som jag nu för första gången har provat att göra själv. Det är väldigt lätt, och det enda som tar lite tid är att gurkan ska rinna av. Men då kan man ju å andra sidan göra klart resten av maten under tiden. Själv föredrar jag turkisk yogurt framför grekisk rent smakmässigt, men det väljer man ju självklart precis som man vill.

Pasta med kyckling och fetaost

I stället för grekisk sallad

Pasta med kyckling och fetaost

Jag gillar italiensk mat, men jag gillar även annan medelhavsmat (nästan) lika mycket. Varför inte förena det bästa av två världar? Pasta från Italien och resten av ingredienserna från Grekland? Naturligtvis är det enkelt att variera den här rätten. Byt ut kycklingen mot kalkon, eller tillsätt exempelvis paprika för att få lite annan karaktär på rätten. Hur som helst så är den väldigt lätt och snabblagad.

6 Croissants från Sarah Lee

Nybakade delikatesser

6 Croissants från Sarah Lee

Efter att ha varit på två utlandsresor under kort tid och tillbringat ett antal nätter på hotell med tillhörande hotellfrukost, har jag fått smak på croissanter. Om man inte har den lokale bagaren precis runt hörnet och bara kan kila över och köpa nybakade croissanter, får man leta efter andra alternativ.

Gratinerade plättar med köttfärsfyllning

Plättbakelse med god fyllning

Gratinerade plättar med köttfärsfyllning

Ibland blir man lite lat, och köper halvfabrikat, fastän man egentligen lätt skulle kunna göra det själv. Men just plättar känns smidigt att köpa färdiggräddade. Dels har jag ingen plättlagg, och dels slipper jag ju faktiskt stekoset också.

Av de olika sorter jag har provat gillar jag bäst Icas Gott liv-plättar, och Björneruds plättar. Oftast blir det att äta dem naturella med antingen grädde och jordgubbssylt, eller stekt bacon, creme fraiche och lingonsylt, men just idag kände jag för att göra något annorlunda.

Inspirerad av crepes och tortillas blev det små torn av plättar med köttfärsfyllning. I framtiden kan jag tänka mig att testa fyllning med skinka, spenat och creme fraiche som alternativ.

Kaka med röda vinbär

Syrligt och sött

Kaka med vinbär

Så här i vinbärstider är det alltid svårt att veta vad man ska göra av de syrliga bären. Jag själv är inte (ännu) lagd åt safta och sylta-hållet, så när man har plockat av ett antal liter vinbär från busken är det inte utan att man funderar på vad man ska hitta på för gott. En kaka som går snabbt och enkelt att göra och som dessutom är god, är ju aldrig fel. För variation går det lika bra med andra bär. Varför inte testa blåbär, hallon eller björnbär?

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.