Dagens recept

Arkiv för maj 2006

Lime- och honungsmarinerade jordgubbar

Somrig efterrätt

Lime- och honungsmarinerade jordgubbar

Jordgubbar hör sommaren till, och jag bara älskar det röda söta bäret! En klassiker är jordgubbar med mjölk, eller med glass eller varför inte med grädde. Men lite mer avancerat tycker jag att man kan kosta på sig ibland. Beroende på tillbehör kan det här bli riktigt nyttigt. Och i och med att man marinerar blir det saftigt och lagom sött.

Korv stroganoff

Rysk tradition

Korv stroganoff

Det finns antagligen ett ”riktigt” originalrecept på stroganoff i Ryssland någonstans, och det innehåller med största sannolikhet inte korv. Men till vardags vill man ju inte hålla och steka köttt och låta allt koka i kanske en timme innan det är mört och färdigt. Korv är lätt och framför allt gott. I vanliga fall brukar jag använda chilisås till den här rätten, men nu använde jag Zetas soltorkade tomatcreme, och jag måste säga att det lyxade till rätten väsentligt. Om jag inte kommer ihåg helt fel ska det väl egentligen vara gräddfil i receptet, men då jag alltid har matlagningsgrädde och lättcremefraiche hemma, tycker jag att det funkar lika bra.

Olive alla taggiasca

Kärnfria oliver med god smak

Olive alla taggiasca

Jag gillar svarta oliver, men jag gillar inte kärnor. De vanliga kärnfria oliverna från till exempel Figaro och liknande märken, brukar bjuda på en kolsvart oliv med gummikonsistens som egentligen bara smakar salt. I den lokala saluhallen hade jag testat liguriska kärnfria oliver, som var oerhört goda, men i längden blir det ju väldigt dyrt att springa till delikatessdisken så fort man är sugen på oliver, så jag började spana i mataffärens olivhyllor.

Smördegssnittar med pesto, mozzarella och tomat

Snittar med italiensk inspiration

Smördegssnittar med pesto, mozzarella och tomat

Medelhavsinspirerat känns som ett säkert kort när man ska bjuda många på lite småplock. Snabbfixat och gott. Och skulle de små godbitarna ta slut, är det enkelt att göra nya. Tänk bara på att alla inte tål pesto.

Crema di pomodori secchi från Zeta

Creme på soltorkade tomater – en smak av Italien på burk

Crema di pomodori secchi

Visst, det hörs på namnet, det är visserligen mycket godare än tomatpuré på metalltub, à la Kalles Kaviar, men dyrt är det.

Crostini med olivtapenad

Fler superenkla tilltugg

Crostini med olivtapenad

Det här är nog det enklaste tilltugget jag har gjort. Bara färdigköpta råvaror. Vill man ha större finess på anrättningen, är det bara att rosta bröd själv, samt hacka ihop sardeller, kapris, oliver och olivolja till tapenaden.

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.