Dagens recept

Arkiv för april 2006

Gourmé Fraiche från Falköpings Mejeri

Bra creme fraiche

Gourmé Fraiche

Äntligen finns det en creme fraiche att få tag på i mataffären som inte ändrar ändrar konsistens när den kokas. Jag förstår varför Falköpings Mejeri väljer att kalla den Gourmé Fraiche.

Crostini med pestomascarpone

Superenkla tilltugg

Crostini med pestomascarpone

Bland de enklaste tilltuggen man kan göra. Bara rör ihop, klicka ut och – klart!. Vill man få mer genuin känsla i tilltuggen, är det fritt fram att göra sin egen pesto, och rosta sitt eget bröd. Om det är svårt att hitta den italienska färskosten mascarpone i den lokala mataffären, blir det nästan lika gott om man blandar creme fraiche med lite philadelphiaost eller creme bonjour, även om det då blir något syrligare. Men konsistensen blir ungefär den samma.

Smördegssnittar med tomat, ost och oliv

Tilltugg med grekisk touch

Smördegssnittar med tomat ost, och oliv

Om man får många gäster är det bra att ha ett gott och snabblagat drinktilltugg att ta till. Här är en ganska enkel arbetsinsats. Och skulle de små godbitarna ta slut, är det enkelt att göra nya.

Hummus original från Maxos

Krämig röra

Hummus original från Maxos

För ett tag sen var jag väldigt sugen på hummus. Jag hade lånat ut min mixerstav, och var inte särskilt sugen på konservvarianten, när jag fick upp ögonen på Maxos Hummus i kyldisken. Vanligtvis brukar jag vara skeptisk till färdiga röror, särskilt om förpackningen inte utstrålar kvalitet, men jag beslöt ändå för att ge produkten en chans.

Produkter jag gillar

Under i stort sett hela vintern och våren har jag haft fullt upp med flytt och mycket på jobbet. Därmed har jag inte orkat skriva så mycket här som jag egentligen hade velat, men nu är det dags för bättring. Dessutom tänkte jag nu utöka omfånget på sajten.

Tomatsoppa med tortellini

Värmande och mättande

Tomatsoppa med tortellini

Så kall som den här våren och vintern har varit, behöver man ibland hjälp med att få upp värmen med en god soppa. Jag trodde inte att jag gillade halvfabrikat, men har upptäckt att Campbells tomatsoppa är riktigt god. Som ensamrätt blir det ju lite tråkigt och tunnt med en enkel slät tomatsoppa, men med lite goda tillbehör blir det riktigt smaskigt, för att inte tala om mättande. Och snabblagat är det! Sen är det ju ett plus att burken i sig är estetiskt tilltalande. Tänk bara på Andy Warhol.

Enkel rödvinssås

Gott till både kött och fågel

Enkel rödvinssås

Till vardags blir det lätt Knorrs eller Blå Bands pulversåser, men om man ska bjuda på lite finare middag, är det kul att kunna göra sin egen sås. Och det är inte ens svårt. Red med lite mjöl och du vill ha en tjockare sås. I och med att såsen inte innehåller grädde, så kan man ta lite till utan att få dåligt samvete. Jag tycker att hemligheten med en god sås, är att den får koka ihop – reduceras, så att smakerna koncentreras. Och varför inte göra en riktig smakbrytning – testa att servera till torsk!

Pestocreme med parmesan

Gott tillbehör

Pestocreme med parmesan

Ibland är det enkla det godaste. Krämer och såser behöver inte vara avancerade för att bli goda. Creme fraiche är en bra bas i kalla såser. Syrligheten passar bra ihop med många andra smaker. Här får Italien komma fram. Pesto och parmesan passar nog till i stort sett allt!

Mer på Dagens Recept

Syndikering/XML-flöde

Vill du veta när det kommer ett nytt recept på Dagens recept? Skaffa en nyhetsläsare och prenumerera på mitt XML-flöde.